ZKF Ad Astra Forum Strona Główna ZKF Ad Astra Forum
Forum Zielonogórskiego Klubu Fantastyki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Rorschach
Sro Maj 14, 2008 1:08 pm
Turniej WFB 14 lipca
Autor Wiadomość
Snajper 
Żyd z Odessy

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 11:14 am   Turniej WFB 14 lipca

14 lipca planujemy zorganizowac turniej wfb w Centrum Biznesu....

Oto regulamin ktory wyslalem flepowi:

INFORMACJE OGÓLNE:

1. Turniej lokalny, singiel, limited
2. Wielkość armii – 2250pts
3. Data – 14 lipca 2007

4. Wpisowe – 5 zł
5. Miejsce – Centrum Biznesu, Zielona Góra
6. Turniej będzie zgłoszony do ligi.

PLAN IMPREZY:

9.00-10.00 – zapisy i odprawa
10.00-13.00 - I bitwa
13.00-16.00 - II bitwa
16.00-16.30 - przerwa
16.30-19.30 - III bitwa
ok. 19.45 - ogłoszenie wyników

REGULAMIN:

1. Armie 2250 pkt. – nie wolno używać special characters ani alternatywnych armii z końca podręcznika. Dozwolone są Dogs of War, Regiments of Renown (jako samodzielne armie). Działa DoW w armiach innych niż DoW - zabronione.

2. Ograniczenia kompozycyjne armii:

- każda armia MOŻE posiadać maksymalnie 3 magów, ograniczenie dotyczy tylko herosów; czempioni horrorów, drzewce itp (i inne jednostki posiadające bound spelle) są dopuszczone
- specjale nie mogą się powtarzać wiecej niz 2 razy
- jednostki rare nie moga sie powtarzac

3. Obowiązują zasady 7 edycji i uściślenia sędziowskie.

4. Nie ma wymogu pomalowania armii i można używać „proxów” (ale bez przesady, kartoniki nie przejdą, muszą to być chociaż podobne figurki).

5. Gracz zobowiązany jest przynieść ze sobą na turniej:
- Army Book lub inną publikację, wg której jego armia jest wystawiana
- Kompletną i czytelną rozpiskę zawierającą spis bohaterów i oddziałów wraz z opisem uzbrojenia, wyposażenia, magicznych przedmiotów i wartością punktową
- Kostki i własną miarkę

6. Gramy na stołach o wymiarach 48x72

7. Przed rozpoczęciem rozstawiania wykonujemy jeden rzut K6. Zwycięzca może wybrać strefę rozstawienia bądź decyzję o rozpoczęciu gry. Następnie wystawia pierwszy oddział na stole.

8.Scenariusze:

1 bitwa - "W samo południe" - Słonce swieci tego dnia koszmarnie co daje sie we znaki walczacym stronom, w poludnie zar jest juz nie do wytrzymania. W 3 i 4 turze wszystkie jednostki otrzymuja kare - 1Mv (takze latacze)

2 bitwa - "Zły omen" - W 2 turze na niebie ukazuje sie dziwny mistyczny znak ktory zmienia wiatry magii. Byc moze bogowie chaosu przygladaja sie bitwie, ktoz ze smiertelnych moze to wiedziec... - w 2 turze gracze traca 2 kosci dispela ale zyskuja 2 kosci powera

3 bitwa - "Zdrajcy" - Tak to juz bywa na wojnie ze czasami mozna liczyc tylko na siebie - gracze wybieraja przeciwnikowi oddzial wart co najwyzej do 100 pkt, oddzial ten nie wezmie udzialu w bitwie, nie liczony jest wogole do wyniku bitwy, tak jakby go w rozpisce nie bylo. W przyadku kiedy ktorys z zawodnikow nie mial by takiego oddzialu przeciwnik moze obnizyc sklad liczebny ktoregos z innych oddzialow ale tylko jednego i to tak zeby dalej bylo legalne wystawienie go
To są człowiecze dzieje.

Kallessin 
Zwieracz szyków

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 3:15 pm   

He Heee bardzo ladnie :) Rozumiem ze to sie dotyczy -1Mv czyli do charakterystyki Mv.

Klapcioo 
Open Topen

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 6:43 pm   

zglaszam protest co do ograniczenia do 2 specjali znowu nie pogram pegazami :( miejcie litosc

kurka_z_podworka 
Żal-mi-Zioma

Wysłany: Pon Cze 25, 2007 10:29 pm   

czy w 3 scenariuszu odział za równo 100pts może być zdrajcą?

Flapjack 
Wielki Atraktor
oko saurona

Wysłany: Wto Cze 26, 2007 10:01 am   

Pytania i zażalenia musicie kierować do Snajpera drogą telefoniczną (gdyż na razie wyjechał z ZG).

Ja niedługo potwierdzę termin 8) .
GG:5359812

Flapjack 
Wielki Atraktor
oko saurona

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 8:15 am   

Termin potwierdzam. Prosiłbym o zareklamowanie turnieju na odpowiednich forach.
GG:5359812

Andy
Wieśmin

Wysłany: Czw Cze 28, 2007 10:17 pm   

Ja mam pytanie co do ograniczenia jednostek Rare które są 2 za 1 slot.

mówiąc inaczej ile mogę mieć bolców Elfami?

kurka_z_podworka 
Żal-mi-Zioma

Wysłany: Pią Cze 29, 2007 8:28 am   

2

BOGINS
Posiadacz ręcznika

Wysłany: Pią Cze 29, 2007 10:43 am   

Sorry Snajper że może i niesłusznie jadę po tobie, ale jak dla mnie zasady są nie teges. Pomimo wszystko z racji, że jeżdżą do nas Olek i Kura, także Filip, będę namawiał Tomka by przyejchać do was. Sądzę, że się stawimy w 4 osobowym gronie:D. A tydzień później jedziemy do Gorzowa na ich turniej .
hehehehehe

kurka_z_podworka 
Żal-mi-Zioma

Wysłany: Pią Cze 29, 2007 10:53 am   

oj Bogins teorie spiskowe się Ciebie trzymają rodem z IV RP :P
a tak serio to poza ograniczeniem specjali scenariusze są gicior zwłaszcza dla defensów czarujących 8) , a co do powtórzenia specjali to akurat masz lepiej odemnie bo bierzesz 2 throwery i 2 działka i po sprawie (zresztą nigdy nie widziałem krasnali z 3 specjalami takimi samymi), organek nikt Ci nie zabierze bo są za drogie ewentualnie będziesz miał mniej wojaków czy czego tam

tylko nadal nie wiem czy granica to 100 czy 99 pts

BOGINS
Posiadacz ręcznika

Wysłany: Pią Cze 29, 2007 5:05 pm   

Hmm no wiesz Kura...musiałem zmienic psot jaki zamieściłem ostatecznie bo poprzedni był zbyt obraźliwy hehehe.
A na serio to scenariusze sie kupy nei trzymają. Moj najtańszy regiment kosztuje 155 punktów - to strzelcy. Reszta to klocki i maszyny. Związku z tym nasówa się oczywiście pytanie czy można ehhe w pewnym sensie wystawić się bez 3 corów :D .
-1 do ruchu to bezsens, krasie będą maszerować 4 cale...tym bardziej że Snajper powinien dodać, że scenariusz ten zmniejsza zasięg lotu do 19 (co już jest komplentym bezsensem). Można by teoretycznie stwierdzić że to NIBY pod defensy pasuje. Wcześniej dopatrywałem się nawet faktu, iż Snajper gra Bestiamii i wyjdzie z ambusha...
kolejny scenariusz z -2 koścmi rozproszenia zamienianymi na powera...może ktos by zwrócił uwagę, iż powinno to być zależne od gracza - jego woli. Bo ja przepraszam, krasiami to mi średnio coś da, podobnie TK, oraz wszystkim armiom które nie chcą pakować w magię - biorą 2 magów. Bo póki co teoria spiskowa rodem z Pis-u (na których głosowałem) mówi, iż Snajper bodajże gra Bestiami Slaanesha, a więc większa moc...
Co do ograniczeń specjałów :) , no cóż heeh, prawdą jest to co rzeczesz, ale są niektóre armie jak oraski czy haje nawet darki, które lubia wystawiać po5-6 machin tego samego typu. Z drugiej strony jeśli teoretycznie rzecz biorąc to było "prawem niestosowanym" w sensie że pojawiające się armie i tak nie wystawiają więcej niż 2 tego samego typu speców, to w sumie scenariusz jest bezsensu :| . Ot takie rozważania Starego Zrzędy.

Kallessin 
Zwieracz szyków

Wysłany: Pią Cze 29, 2007 5:21 pm   

Ja, kura i filip - VETO !
mowimy NIE sceariusza obcinajacym armie, zasada nie pozwalajacym zlozenia zgodnej z zasadami kompozycji armi.

kurka_z_podworka 
Żal-mi-Zioma

Wysłany: Pią Cze 29, 2007 5:31 pm   

ja sie pod tym nie podpisywałem

BOGINS
Posiadacz ręcznika

Wysłany: Pią Cze 29, 2007 9:39 pm   

Kallessin napisał/a:
Ja, kura i filip - VETO !
mowimy NIE sceariusza obcinajacym armie, zasada nie pozwalajacym zlozenia zgodnej z zasadami kompozycji armi.

Też tak sądzę, przykład dobry w armii Bretonni:
ktoś bierze grala, trebusza, realm, realm, errant, questingów*2, pegazy i teoretycznie musi oddać?/zmniejszyć oddział realmu do jakiejś 4 po czym go oddać przeciwnikowi, a w zamian otrzyma psy, lub jakieś śmiensze wilki, czy inne plewstwo. Teoretycznie wychodzi do tego motyw z brakiem 3 coru na polu bitwy (np. takie psy chaosu nie są core).
To taki średni pomysł gdyz tak naprawdę zyskuje ta armia która ma najtańsze, mało liczebne i do dupy cory...

BOGINS
Posiadacz ręcznika

Wysłany: Sob Cze 30, 2007 12:26 pm   

Polecam zrobić moze ten turniej 14 (jak i nasz na początku sierpnia) na zasady DMP. Wy będziecie jachać, od nas pewnie Yarma, więc poćwiczyć by się przydało prawda?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi